Bitcoin is een vorm van electronisch geld. Bitcoins kunnen heel makkelijk via het Bitcoinnetwerk worden verstuurd.

Bitcoinnetwerk
Het Bitcoinnetwerk maakt het mogelijk om de bitcoins veilig te versturen. Het Bitcoinnetwerk bestaat uit meer dan 9000 computers over de gehele wereld die alle bitcointransacties verzorgen. Iedereen kan meedoen met dit netwerk. Je kunt zelf ook een ‘node’ worden in het netwerk, de bitcoinsoftware om een node te draaien is voor iedereen toegankelijk. Een node met de software kost ongeveer 300 dollar.


Blockchain
De blockchain is de boekhouding waarin alle transacties die met Bitcoin worden gedaan worden vastgelegd. Iedereen kan deze boekhouding (de blockchain dus) inzien, er zijn verschillende explorers zoals blockchain.com/explorer. De blockchain is niet wijzigbaar.

Versturen bitcoins

Bitcoins versturen gaat net zo makkelijk als het sturen van een e-mail. Bij Bitcoin stuur je de bitcoins niet naar een e-mailadres, maar naar een bitcoinadres. Het bitcoinadres bestaat uit een reeks van letters en cijfers.

Achtergrond Bitcoin

In 2008 heeft Satoshi Nakamoto een zogenaamd white paper gepubliceerd met het idee van Bitcoin en Blockchain uitgewerkt. In 2009 heeft hij/zij de software vrijgegeven en de eerste bitcoins gegenereerd.
Satoshi Nakamoto is een pseudoniem en tot de dag van vandaag weet niemand wie het is.
Het idee van een decentraal netwerk, waar niemand de baas is, maar waar transacties met een waarde veilig kunnen worden verstuurd is revolutionair.