Tether (USDT) is een token, dat één-op-één gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar (USD). Bezit je 500 USDT, dan staat dit gelijk aan 500 USD. Het voordeel van tether is, dat je er via de blockchain dollars mee kunt versturen. Dit maakt het verplaatsen van dollars over de wereld sneller en goedkoper. Bijvoorbeeld tussen crypto-beurzen, zonder dat daar een traditionele bank voor nodig is. Maar is dat wel zo veilig als het klinkt?

De gevaren van Tether

In theorie zou 1 tether altijd gelijk moeten staan aan 1 dollar, maar dat is niet altijd het geval. USDT is redelijk stabiel in vergelijking met andere cryptomunten, maar toch schommelt de prijs tussen de 0,95 en 1,05 dollar. Deze prijs wordt bepaald door vraag en aanbod op beurzen.

Het bedrijf achter Tether is cryptobeurs Bitfinex. Zij hebben in totaal 2,2 miljard tethers in omloop gebracht. Dat zou betekenen, dat dit bedrijf ruim 2,2 miljard USD op hun bankrekening moet hebben staan, om alle tethers te dekken.

Als Bitfinex kan garanderen dat het voor elke tether één dollar in kas heeft, dan zou dit vertrouwen geven. Het bedrijf geeft onvoldoende inzicht in hun banktegoeden, wat voor twijfel zorgt over of Bitfinex wel voldoende geld heeft om alle tokens in omloop te kunnen terugwisselen naar dollar. Dat wordt nu onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten. Zolang dat niet zeker is, is enige terughoudendheid geboden bij deze cryptomunt.

Wanneer Bitfinex onvoldoende dollars bezit, zal iedereen zijn geld uit USDT proberen te halen, wat grote gevolgen kan hebben. Dit lijkt het meest op een ouderwetse bank run, waardoor de waarde drastisch zal dalen.

Update 15 okt 2018: Nieuwsflits! Tether omlaag, Bitcoin omhoog

Conclusie

Pas op bij het gebruik van Tether omdat er onzekerheid is over of het bedrijf de dollars wel in bezit heeft. Zolang het bedrijf niet kan garanderen dat elk token gedekt is door een dollar, wordt aangeraden de munt te mijden, omdat het risico op verlies aannemelijk is.


Verrijk je portfolio met crypto
bitmymoney logo
Beleg eenvoudig in Bitcoin, Ethereum en Litecoin

Geef een reactie