Wat is Tether?

Tether is een cryptomunt, die altijd gelijk zou moeten staan aan één Amerikaanse dollar. Bezit je 500 tethers, dan staat dit gelijk aan 500 dollar. Het voordeel van tether is, dat je dollars kunt versturen – via de blockchain – tussen beurzen zonder dat daar een bank bij komt kijken. Maar is dat wel zo veilig als het klinkt?

De gevaren van Tether

In theorie zou 1 tether altijd gelijk moeten staan aan 1 dollar; dat is niet altijd het geval. Tether is niet zo volatiel als andere cryptomunten, maar zwalkt tussen de 0,95 en 1,05 dollar. De oorzaak hiervoor is niet bekend. De prijs wordt op beurzen bepaald door vraag en aanbod.

Tether is niet verplicht de dollars terug te geven voor jouw tethers. Alle tethers samen hebben een marktwaarde van 2,2 miljard op het moment van schrijven. Dat zou betekenen, dat het bedrijf achter Tether, cryptobeurs Bitfinex, ruim 2,2 miljard USD op hun bankrekening heeft staan. Als Bitfinex kan garanderen dat het voor elke Tether één dollar in kas heeft, dan zou dit vertrouwen geven.

Helaas geven ze geen inzicht in hun rekening en wordt er getwijfeld of Tether wel zoveel geld kan aanhouden. Dat wordt nu onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten. Tether kan niet garanderen (althans nog niet) dat ze voor elke Tether ook één dollar hebben. Daarom is enige terughoudendheid geboden bij deze cryptomunt.

Wanneer Tether niet genoeg dollars op zijn rekening heeft staan, zal iedereen zijn geld uit Tether proberen te halen, met grote gevolgen. Een ouderwetse bank run, waarbij de waarde van een tether drastisch zal dalen.

Conclusie

Pas op bij het gebruik van Tether omdat er veel onzekerheid is over of het bedrijf de dollars wel in bezit heeft. Zolang het bedrijf niet kan garanderen dat elke Tether gedekt is door een dollar, wordt aangeraden de munt te mijden, omdat het risico op misbruik te groot is.

Categorieën: Tether

Geef een reactie