AFM waarschuwt in het FD vandaag beleggers vandaag voor de risico’s van zogenaamde ICO’s.

Bij een ICO (initial coin offering) geeft een beginnend project een token uit op een blockchain {vaak ethereum) om daar vervolgens een crowd funding ronde mee te doen. Het token is wereldwijd verhandelbaar tegen cryptocurrencies zoals ether en bitcoin. Daardoor gedraagt het zich als een aandeel, echter zonder de regulering die bij een gewone beurs zoals Euronext wel van toepassing is.

Het voordeel voor de ondernemer is dat je wereldwijd geld kunt ophalen voor je project, tegen zeer lage kosten.
Het voordeel voor de belegger is dat je wereldwijd kunt investeren en dat je in een eerder stadium van een startup mee kunt doen, waardoor bij succes de upside vele malen groter kan zijn.

Het grote nadeel is dat er een wildgroei aan projecten is, er geen controle plaatsvindt met nauwelijks verplichtingen voor de uitgever van het token. Bescherming voor de investeerder ontbreekt.

Eerdere ICO’s

Ethereum en Lisk zijn bekende cryptocurrencies die hun financiering met een ICO hebben gerealiseerd in respectievelijk 2015 en 2016. Niet-currency projecten die succesvol lijken te verlopen zijn bijvoorbeeld Augur, OmiseGO, Golem en Iconomi.

Voorbeelden van desastreuse projecten zijn TheDAO, waar miljoenen aan gewerfde fondsen gestolen konden worden door een fout in het ICO-contract en Tezos, waar de oprichters onenigheid kregen over de besteding van de gelden, nog voor er resultaten waren geboekt in het project.


Verrijk je portfolio met crypto
bitmymoney logo
Beleg eenvoudig in Bitcoin, Ethereum en Litecoin

Geef een reactie