Wat is Ripple?

Voordat Ripple een cryptocurrency werd, was er een betalingssysteem Ripplepay. Ripplepay werkte met IOU’s(I Owe You) en dit systeem was gebaseerd op vertrouwen. Het werkte als volgt: ik schrijf een virtueel briefje schrijven met “goed voor 50 euro”, als mensen vertrouwen in mij hadden en in dat ik dat geld ook echt zou gaan geven als de eigenaar er om vroeg, was dit virtuele briefje in principe 50 euro waard en kon het verhandeld worden. In 2012 werd de XRP geïntroduceerd en kreeg Ripple een blockchain.

Pluspunten

Snellere transacties 
In het Ripple netwerk worden transacties aanzienlijk sneller verwerkt dan in het Bitcoin netwerk. Ripple kan rond de 1500 transacties per seconde verwerken tegenover de 15 transacties van Bitcoin.

Lage transactiekosten
De transactiekosten van de XRP zijn minuscuul vergeleken met andere cryptocurrencies.

Minpunten

Geen reden voor het introduceren van de XRP

  • Het oorspronkelijke argument, dat de token nodig was om netwerk spam tegen te gaan is geen goed argument; spam kan door andere middelen voorkomen worden, waaronder transactie fees heffen in elke andere mogelijke valuta op het netwerk, in plaats van XRP. Hyperleger is hier een voorbeeld van, zij gebruiken hetzelfde concept als Ripple, echter zonder Cryptocurrency.
  • Een andere argument dat veel genoemd wordt, is dat XRP gebruikt zou worden door banken als reserve valuta. Dit is echter zeer ver gezocht; waarom zouden zij daar geen andere alledaagse valuta voor gebruiken zoals US dollars, zeker aangezien de XRP prijs zeer snel omhoog en omlaag schommelt (volatiel) en niet enigszins constant is.

60 miljard van de XRP is in handen van het ontwikkelingsteam 
De meest waarschijnlijke reden voor Ripple om de XRP te introduceren is geld, Ripple heeft zelf 60 miljard van de in totale 100 miljard XRP zelf gehouden. Vreemd genoeg negeert Coinmarketcap deze 60 miljard tokens en geeft aan dat er maar 33 miljard in omloop zijn, dus in werkelijkheid is de marktwaarde veel hoger dan Coinmarketcap aangeeft.

Gecentraliseerd
Ripple is in tegenstelling tot andere cryptocurrencies in hoge mate gecentraliseerd, het bedrijf Ripple oefent veel invloed uit op de XRP.  En daarnaast maakt Ripple gebruik van een nog niet bewezen consensus mechanismen, wat gebaseerd is op vertrouwen. Ripple kan besluiten om jouw server uit te sluiten.

Geen Smart Contracts
Op het Ripple zijn geen Smart Contracts mogelijk, dit is een groot nadeel vergeleken met andere cryptocurrencies, zoals etherrum.

 

Conclusie

Hoewel XRP snelle en goedkope transactie verschaft, lijkt dit geen goede investering, de grootste reden hiervoor is omdat het bedrijf Ripple vrij vaag is. Het is niet gedecentraliseerd en lijkt erg gefocust op zoveel mogelijk geld verdienen, aangezien zij het grootste deel van de XRP gepremined hebben.

Een sell voor XRP-bezitters.
Geen aanrader voor wie nog geen XRP in de portfolio heeft.

Categorieën: Ripple

Verrijk je portfolio met crypto
bitmymoney logo
Beleg eenvoudig in Bitcoin, Ethereum en Litecoin

Geef een reactie