Bij de start van het Ethereum project in 2014 heeft het software team vier grote mijlpalen aangekondigd: Frontier, Homestead, Metropolis en Serenity. In juli 2015 ging de Ethereum blockchain live met de Frontier release. Inmiddels ligt Metropolis, de derde mijlpaal, binnen bereik; op 16 oktober schakelt het netwerk over.

Het aftellen kun je live volgen op fork.codetract.io.

Verbeteringen in Metropolis

Per 16 oktober zijn de volgende features beschikbaar:

  • Smart contracts gaan efficiënter om met transactie fees
  • Snellere bevestiging van transacties door kortere blocktijden
  • De beloning per block gaat omlaag van 5 naar 3 ETH, zodat de ether geldhoeveelheid niet sneller toeneemt

Functionaliteiten in latere releases binnen Metropolis:

  • Ethereum wordt duurzamer door een overgang naar proof-of-stake mining, waar minder rekenkracht nodig is
  • Verbeterde privacy in transacties door zogenaamde zero-knowledge proofs

Een hard fork?

Technisch is er sprake van een hard fork. Dit is een logisch gevolg van de protocol-upgrade, die de nieuwe features vereisen. Als gebruiker merk je hier niks van, doordat de grote meerderheid van de community blij is met de nieuwe functionaliteiten en hun Ethereum nodes op tijd van de nieuwe software hebben voorzien.

Koersverwachting

De verwachting is dat het vertrouwen in Ethereum na deze release zal toenemen. Over het algemeen geldt dat voortgang in het ontwikkelproces zich vertaalt in de koers. Ether blijft een aanrader voor je portefeuille, zeker wanneer de overgang naar het energie-zuinige proof-of-stake wordt doorgezet.


Open jouw gratis crypto-rekening
bitmymoney logo
Beleg eenvoudig in Bitcoin, Ethereum en Litecoin

Geef een reactie