Cloud mining lijkt op het eerste gezicht een goede investering. Je investeert eenmalig een bedrag en krijgt daarvoor langere tijd cryptocurrencies uitgekeerd, met mooi rendement. Maar er zitten veel addertjes onder het gras.

Controleerbaarheid

De resultaten van cloud mining zijn lastig te controleren. De beheerder heeft alle cijfers in handen, waardoor je als afnemer volledig moet vertrouwen op de integriteit van de aanbieder.

Risico op Ponzi

Je beoordeelt een aanbieder op regelmatige uitbetaling. Bij een Ponzi scheme betaalt de aanbieder nieuwkomers uit met inkomsten van nieuwe klanten. Zolang het goed gaat wint de aanbieder aan vertrouwen en zul je positieve recensies vinden over de aanbieder. Dit versterkt de aanwas van nieuwe klanten. Er is immers bewijs dat iedereen betaald wordt? Deze vicieuze cirkel kan zich herhalen tot er een flink bedrag in geïnvesteerd is en alles in elkaar stort. De website gaat uit de lucht en de aanbieder is verdwenen, met jouw inleg.

Regenboogprognoses

De vooruitzichten worden vaak te gunstig gepresenteerd. De mining difficulty kan bijvoorbeeld veel harder toenemen dan geprognotiseerd. Denk aan snellere hardware die beschikbaar komt en concurrentie die flink investeert, waardoor jouw opbrengst lager uitvalt. Ook kunnen de koers van de gedolven cryptocurrencies dalen, waardoor meer moet worden verkocht om de stroomkosten te dekken en er weinig over blijft om uit te keren.

Een casus uit de praktijk: Ethereum Cloud Mining

Het blijkt vaak oplichterij, zoals te zien is in dit filmpje. Daarin wordt berekend hoeveel Ethereum er wordt gemined in een jaar met Cloud mining en hoeveel geld er voor betaald moet worden. De opbrengst van de cloud mining blijkt negatief.

De oplossing?

Vaak is het verstandiger om met het bedrag dat je wilde investeren in cloud mining, de cryptocurrencies te kopen die je anders zou minen. Op termijn verdien je dan aan waardestijging, met overzichtelijke risico’s.

Of lees je in op mining, koop zelf de hardware en start je eigen mining operatie op zolder. Wat houdt je tegen?


Open jouw gratis crypto-rekening
bitmymoney logo
Beleg eenvoudig in Bitcoin, Ethereum en Litecoin

Geef een reactie